Lökéshullám terépia működési mehanizmusa - Várkert Klinika

Váll ínkárosodás

Tartalom

  váll ínkárosodás

  Rotatorköpeny: fotó: Anatomy in motion A váll fájdalom az egyik leggyakoribb probléma, amivel a rendszeres súlyzós edzés során találkoznak a sportolók.

  A szakszerűtlen sportolás vagy a túl gyakori és túl kemény edzések, a rossz statika miatti túlterhelés a sérülés veszélyét már magában hordozza. A rotator köpeny sérülései: Akút- vagy krónikus tendonitis Trauma, sorozatos erőteljes megterhelés következtében ínkárosodás, gyulladás jöhet létre.

  váll ínkárosodás

  Ennek következtében a kar aktív távolítása abdukció fájdalmas. A krónikus tendonitis jellemzője, hogy nem a teljes abdukció fájdalmas, hanem csak a mozgáspálya egyes szakaszain jelentkezik a fájdalom kb.

  A tárgyak tolása fájdalmat okoz, de a húzás nem.

  Ilyenkor a súly emelésénél a fájdalom a kar- és alkar hátsó-oldalsó részébe sugárzik. Részleges szakadás, de teljes szakadás is létre jöhet. Teljes szakadás esetén az aktív karemelés kivitelezhetetlen.

  váll ínkárosodás

  A precíz diagnózis felállításához különböző mozgás- izomerő teszteket váll ínkárosodás a szakember. Az MR vizsgálat pedig azért fontos, mert a lágyrészekről ad pontos felvilágosítást. A terápia része kezdetben a nyugalomba helyezés, teljes tehermentesítés, gyulladáscsökkenés, fájdalomcsillapítás.

  váll ínkárosodás

  A fájdalom csökkenésével párhuzamosan a páciens aktuális állapotához adaptált passzív illetve aktív gyógytorna végzése javasolt, gyógytornász irányításával.