Biciklis betegségek – így csökkentsd a térd- és csukló ízületi fájdalmakat!

Térdfájdalom kerékpár

Futás, bringázás? Ne akadályozzon a térdfájás! | Well&fit

Mozogj rossz szokásoktól mentesen. Miért jó biciklizni? A biciklizés napjaink egyik legnépszerűbb sportja. Okkal, hiszen élvezetes, könnyen elsajátítható, a városi közlekedés környezetbarát módja, és mindenki a saját teherbírásának megfelelően űzheti. Hatékonyan erősíti az alsó végtag izomzatát, remekül edzi a szívet és javítja a tüdőkapacitást. Emellett azonban a kerékpározásnak térdfájdalom kerékpár, mint minden sportnak vannak kockázatai és jellegzetes sérüléstípusai. A számok riasztóak, ám szerencsére némi odafigyeléssel a legtöbb probléma megelőzhető.

Futás, bringázás? Ne akadályozzon a térdfájás!

Melyek a leggyakoribb panaszok, és hogyan előzhetjük meg őket? Nyaki panaszok Főként az országúti kerékpárt használók körében gyakori panasz a nyak- és ehhez kapcsolódóan a fejfájás. A kormány alacsony helyzete miatt a hát görbülete fokozódik, a nyak pedig hátrafeszített hyperextendált helyzetbe kerül, folyamatos munkára kényszerítve a tarkón és a nyak hátsó részén húzódó izmokat.

A nyaki izmok tartós összehúzódása és a nyaki gerinc rendellenes helyzete rontja az agyi vérellátást, amire a gyakori fejfájás hívhatja fel a figyelmet a nyaki gerinc problémái miatt kialakuló fájdalmat cervicogén, azaz nyaki eredetű fejfájásnak nevezik.

Főként az országúti kerékpározás okozhat nyak- és hátfájást. Megoldás Nagyon sokat segíthet a bicikli pontos beállítása: a kormány ne legyen túl alacsonyan az üléshez képest, illetve ne legyen túl nagy térdfájdalom kerékpár távolság a kormány és az ülés között. Ha az említett magasságokat és távolságot testmagasságunknak megfelelően tudjuk beállítani, megelőzhetjük vállövi- és nyaki izmaink túlerőltetését.

Amennyiben versenykerékpárt használunk, nagyon fontos a nyaki és vállövi izomzat karbantartása: a rendszeres térdfájdalom kerékpár helyesen kivitelezett nyújtás. Esetenként hasznos lehet a görcsös izomzat kilazítására a masszázsvagy elasztikus ragasztószalag tape alkalmazása. Súlyosabb nyaki deformitások esetén manuálterápiás kezelés is indokolt lehet. Hátfájás Gyakori panasz a hát— és a derék fájdalma, melynek hátterében általában valamilyen porckorong-probléma áll, melyet az előnytelen testhelyzet csak tovább ront.

kenőcs ízületekre és erekre minden ízület fájdalma és duzzanata gyermekeknél

A kemény, egyenetlen terepen térdfájdalom kerékpár biciklizés a nagyobb zökkenők miatt különösen igénybe veheti a gerincet. Megoldás Ha térdfájdalom kerékpár kormány és a nyereg távolsága túl kicsi, a hátat egy erősen hajlított helyzetbe kényszerítjük — ezért nagyon lényeges az ideális, egyénire szabott távolság megtalálása. Fontos a rövidült izomcsoportok csípőhajlítók, combhajlítók nyújtásahogy a medence megfelelő helyzetbe kerülhessen, hiszen ez feltétele a derék panaszmentességének.

Súlyosabb ágyéki porckorong-degeneráció esetén megoldást jelenthet a fekvőbicikli. Fontos megjegyezni, hogy a kerékpározás nem fejleszti a törzsstabilitást, amely elengedhetetlen az alsó háti- és deréki gerinc egészségéhez, ezért a biciklizés mellett mindenképpen ajánlott célzott törzsstabilizációs mozgásprogram végzése.

Térdfájdalmak A legtöbb térdpanaszt általában a térd körüli izmok megerőltető használata okozza angolul e kórképeket overuse syndrome néven emlegetik. Ilyenkor az izom gyakori, erős összehúzódása olyan terhet ró a tapadásnál található inas részekre, hogy azokban károsodások keletkeznek.

Ez általában eleinte térdfájdalom kerékpár sérüléseket jelent, fájdalmas, gyulladásos tüneteket okozva, idővel azonban az ín részleges vagy teljes szakadásához vezethet. Ebbe a körbe tartoznak az ún. A térd esetében leggyakrabban a patellaín a négyfejű combizom térdkalácson átívelő inas tapadása túlerőltetésével és fájdalmával kell számolnunk.

Biciklis betegségek – így csökkentsd a térd- és csukló ízületi fájdalmakat!

A térd védelmében fontos, hogy hatékony legyen az izommunka. Szintén komoly térdfájdalmakat okozhat a patellofemoralis szindróma, melyet a rosszul beállított biciklin való tekerés súlyosbíthat. E kórkép során a porckárosodás folyamata a térdkalács patella és a combcsont femur közötti porcon a kifejezettebb.

artrózis folyadék a térdízületben kenőcs csontritkulás esetén

Amikor a térdet behajlítjuk, a patellaín nagy erővel nyomja a térdkalácsot a combcsonton lévő ízületi árokba, ami károsodott porcrétegek esetén kifejezett fájdalommal jár.

Megoldás A legfontosabb ebben az esetben a térdre és a térdkalácsra eső terhelés csökkentése, illetve a pedálozás hatékonyságának növelése.

ízületi fájdalom esetén közös kenőcs német

Ehhez elengedhetetlen a nyereg magasságának és helyzetének helyes beállítása. Ideális esetben a nyereg olyan magasan van, hogy a pedál teljes lenyomásakor csak egészen enyhén kb.

Lényeges szempont a nyereg helyzete is: ha túlságosan elöl van a kormányhoz közelakkor a pedál lenyomásakor a térd a boka elé kerül, ami jelentősen növeli a térdkalácsra eső nyomást, és rontja a tekerés hatékonyságát. Optimális esetben amikor a pedált huvelykujj inhuvely gyulladas lenyomjuk, akkor az pontosan az ülés alatt van, így lábunk függőlegesen lefelé mutat.

Elasztikus ragasztószalag segítségével csökkenthető a térd körüli izmok feszülése, és a térdre ható erők mértéke, ami lehetővé teszi a fájdalommentes pedálozást.

Csukló- és kézfájdalom, zsibbadás A rendellenes csuklóhelyzet az ujjak és a kéz fájdalmához, zsibbadásához, esetenként a csukló alagútszindrómájának carpal tunnel syndroma kialakulásához térdfájdalom kerékpár. A könyök épségének megóvásához fontos, hogy a könyök térdfájdalom kerékpár enyhén hajlítva legyen, sohase nyújtsuk ki teljesen, főként egyenetlen terepen, mert egy-egy zökkenő komoly sérüléssel járhat.

Arnica SPORT | buggarage.hu

Megoldás A kormány megfelelő helyzete és a jó fogástechnika segíthet a fájdalom megelőzésében kerüljük a csukló túlzott hátrafeszítését! A tenyerekre eső nyomást párnázott kesztyű viselésével csökkenthetjük, és ez esetben is fontos az alkar izmainak rendszeres átmozgatása, nyújtása. Húgyivarszervek problémái, merevedési zavarok A gáttájékon futó erekre és idegekre ható állandó nyomás, valamint a talaj egyenetlenségei miatti ütközések károsan befolyásolják a spermiumok termelését és a terület vérellátását, fájdalmat, zsibbadást és merevedési problémákat okozva.

Megoldás A nyereg optimális esetben párhuzamos az útfelszínnel, esetleg enyhén térdfájdalom kerékpár, így csökkentve a genitális tájékra eső nyomást.

Csontritkulás Élsportoló férfi biciklisták vizsgálata során a csontsűrűség számottevő csökkenését diagnosztizálták, ami a csontritkulás osteoporosis kialakulását valószínűsíti. Ennek oka, hogy a csontképződés fő ingere a testsúlyterhelés mellett végzett izommunka, illetve a talajjal történő ütközések.

Hogyan iktassuk ki a térdfájás leggyakoribb okozóit? - We Love Cycling - Magyarország

Kerékpározás során ezek a hatások nem érvényesülnek — bár az ütközések gyakorisága miatt a terepen kerékpározók ez esetben szerencsésebb helyzetben vannak. A helyzetet súlyosbítja az élsportolók által követett szigorú diéta. A csontritkulás veszélye nem csupán a versenyzőket fenyegeti, de azokat a hobbikerékpárosokat is, akik rendszeresen tesznek meg nagy távolságokat biciklivel havi km feletti mennyiséget.

Az egyenetlen talaj miatti ütközések jótékonyan hatnak a csontanyagcserére. Megoldás A megfelelő kalcium— és D-vitamin-bevitel mellett rendkívül fontos a testsúlyterheléssel végzett térdfájdalom kerékpár futás, ugrálás, lépcsőzés, stb. Ahogy a fentiekből is látszik megfelelő felszereléssel, az izomegyensúly megőrzésével, törzsstabilizációs- és testsúlyterheléses feladatok térdfájdalom kerékpár végzésével a biciklizés kellemes és valóban nagyon egészséges sporttá válhat!