Végtagfájdalom szindrómák

Csípőfájdalom nekrózis

A necrosis capitis femoris a combfej necrosisát jelenti.

Térd- és csípőfájdalom kezelése Safe Laser készülékkel

Az avascularis necrosisok, osteonecrosisok közé soroljuk. Betegség lefolyása: Az osteonecrosis a csont lokális ischaemiás megbetegedése, az érintett területen a csont és csontvelő sejtjeinek pusztulásával jár. A később meginduló reparációs folyamatok részben visszaállítják a csontszerkezetet, de a fennmaradó deformitások az esetek döntő többségében csípőfájdalom nekrózis későbbiekben deformáló arthrosist okoznak.

csípőfájdalom nekrózis

Leggyakoribb okai: alkoholfogyasztás, gyógyszerek szteroidokposttrauma, embolizáció, vasculitis, diabetes, szisztémás gyulladásos izületi megbetegedések, légembolia. Az ischaemiás folyamat főleg a femurfej csípőfájdalom nekrózis elülső részén lévő teherviselő felszínt érinti. Leggyakrabban a éves korosztálynál alakul ki, férfi dominancia jellemzi, egyoldali, de gyakran a folyamat a későbbiekben kétoldalivá is válhat főleg, ha a kiváltó szisztémás noxa továbbra is fennáll.

csípőfájdalom nekrózis

A combfej necrosis első tünete a terhelési csípőfájdalom, mely az ágyék és a comb elülső részébe sugározhat, de a térd és far felé is vetülhet. Későbbi stádiumokban nyugalmi fájdalommá fokozódhat, a csípő abdukciója és berotációja csökken. A combfej necrosis előrehaladását Ficat és Arlet négy stádiumra osztotta.

csípőfájdalom nekrózis

A panaszok kezdetekor szükséges medence és Lauenstein felvétel végzése. Korai stádiumban csak az MR vizsgálat mutatja ki a necrosist, később már a CT és a röntgenfelvétel is igazolja. Nagy kiterjedésű necrosis esetén és előrehaladott esetekben az endoprothesis beültetés adhat hosszútávú megoldást.

csípőfájdalom nekrózis

Megelőzési és más fontos tanácsok: A combfej necrosis megelőzésében a kiváltó tényezők eliminációja a legfontosabb. Kialakult csípőfájdalom esetén a korai diagnózis, gyors felismerés döntő szerepet játszika későbbi terápiás lehetőségeknél, illetve a hosszútávú eredményekben.

csípőfájdalom nekrózis

Korán felismert esetekben akár teljes reparáció is lehet, későn felismert eseteknél egyedüli megoldássá az endoprothesis beültetés válik.