Navigációs menü

Artritisz pszoriatika

Pikkelysömörhöz társuló sikízületi gyulladás artritisz pszoriatika Mi ez a betegség? Az arthritis psoriatica AP psoriasishoz társuló, rendszerint szeronegativitással reuma faktor negatív kísért krónikus sokízületi gyulladás.

Gyulladással járó ízületi betegségek (artritiszek)

Általában nem ismert a kiváltó ok, amely a kórképet elindítja. Biztosan szükség van örökletes fogékonyságra, amelyhez valamilyen külső, környezeti tényező például fertőzés, dohányzás, életmód társul, s ez váltja ki a betegséget. Ha a családban valakinek pikkelysömörje vagy ehhez társuló ízületi gyulladása van, nagyobb a valószínűsége, hogy az első fokú rokonokban is hasonló betegség alakul ki.

Nem egyértelmű, hogy a környezeti tényezők okai-e a betegségnek, vagy csak a már elindult betegség romlását, fellobbanását okozzák. Kiderült, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás, a zsíros étkezés és a stresszhatások mind a bőr- mind az ízületi tüneteket fokozhatják.

kialakuljon a könyökízület sérülés után

Sok páciens ezért valamilyen feltételezett okkal pl. Végső soron tehát örökletes és környezeti tényezők váltják ki az ízületek gyulladását, amelynek mechanizmusai hasonlóak a pikkelysömörhöz. Mik a tünetei? Az esetek háromnegyedében a pikkelysömör megelőzi az ízületi gyulladás kialakulását, 15 százalékban egyszerre jelennek meg, míg mintegy 10 százalékban előbb az artritisz támad.

glükózamin és kondroitin folyékony formában

Az utóbbi esetben akár több hónapig is csak a jellegzetes mozgásszervi tünetek észlelhetők, s a pszoriázis hiánya megnehezíti a diagnózist, később azonban a pikkelysömör is előtűnik. Az esetek igen kis hányadára az jellemző, hogy évekig csak ízületi panaszok vannak, s pszoriázis nem alakul ki.

Az arthritis psoriatica

Az is lényeges, hogy a későbbiekben a bőr- és az ízületi tünetek párhuzamosan változhatnak, vagyis a pszoriázis romlását a társuló ízületi problémák fellángolása kíséri. Több esetben előfordul azonban, hogy kiterjedt pszoriázishoz viszonylag enyhe ízületi panaszok társulnak, artritisz pszoriatika máskor a csaknem teljesen hiányzó pikkelysömörös bőrtünetek ellenére kifejezett az ízületi gyulladás. Ennek a kezelési forma megválasztása szempontjából lehet jelentősége.

Az ízületi gyulladás érintheti a kezek, lábak kis ízületeit, a gerincízületeket, de a nagyobb, így csípő- térd- boka- vállízületeket is.

Ezek az ízületi gyulladások később deformitásokhoz izom- és ízületi fájdalomcsillapító. Súlyos esetekben gyakori a láz és a fogyás is. Ezen túlmenően a szív-érrendszer, a szem és a zsigerek máj, vese is érintettek lehetnek. Igen gyakori tünet az enthesitis, amely az inak és szalagok tapadási felületének gyulladását jelenti.

Ízületi gyulladásom van?

Gyakori helye a sarokcsont, a medencecsont és könyökfájás tünetei térd. Általában mindkét ízületi csoport érintett: a gerinc és a perifériás ízületek is. A bőr és a köröm psoriasisa kötelezően jelenlévő tünete a betegségnek. Súlyos esetekben láz és fogyás is előfordul. Leggyakrabban az esetek 30—60 százalékában — a reumás ízületi gyulladáshoz hasonlóan — úgynevezett poliartritisz öt vagy több ízület gyulladása alakul ki, amely leginkább a kezek és a lábak kisízületeit érinti sokízületi típus.

A betegek egyharmadára egy—négy ízületnek, döntően az alsó végtag nagyobb ízületeinek a boka- és térdízületnek a gyulladása jellemző ez nagyízületi forma.

Az artritisz különböző formái

Az esetek 5—20 százalékában elsődlegesen a kézujjak utolsó köröm- perceinek gyulladása következik be, amely általában a körmök pikkelysömörös érintettségével jár együtt. Kis számban 3—5 százalékbanfőleg férfiaknál, a keresztcsont ízületeinek és a háti-ágyéki gerincnek a gyulladása spondilitisz áll előtérben.

összeroppant a lábak ízületei térd gyógyszer okoz

Végül, szerencsére, igen kevés beteget 5 százalékot érint a betegség úgynevezett mutiláló formája, amikor is olyan súlyos ízületi és csontkárosodás jön létre, hogy az ujjpercek egy része vagy egésze felszívódhat, eltűnhet.

Melyek a lehetséges szövődményei? Az utóbbi időben derült ki, hogy az idült gyulladásos betegségek, köztük a pikkelysömörhöz társuló krónikus ízületi gyulladás is, fokozzák az érelmeszesedést, így már viszonylag fiatal életkorban koszorúér— vagy agyi érbetegség alakulhat ki.

Pikkelysömörhöz társuló sikízületi gyulladás (artritisz pszoriatika)

Nagyon fontos tehát a betegek szűrése, a dohányzás abbahagyása és az elhízás csökkentése. A betegség artritisz pszoriatika a nagyereket és a szív bizonyos részeit, például a szívbillentyűket is érintheti. E artritisz pszoriatika eltérések mellett ritkán májfunkciós artritisz pszoriatika ezért megszívlelendő az alkoholtilalomvesebetegség, izomgyulladás és egyéb bőrbetegségek egyebek között gennyes bőrgyulladás is kialakulhatnak.

Több más ízületi gyulladáshoz hasonlóan a pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás is együtt járhat a szem különböző részeinek gyulladásával, így az esetek ötödében kötőhártya-gyulladás, míg körülbelül artritisz pszoriatika százalékban szivárványhártya-gyulladás támadhat. Hogyan kezelhető a betegség? A nem gyógyszeres kezelés — gyógytorna, fizioterápia, betegoktatás, diéta — a terápia nélkülözhetetlen része.

Reumatoid artritisz

Mellette a gyógyszeres kezelés célja a tünetmentesség elérése, az fellángolások csökkentése, illetve gátlása, a mozgásfunkció és a beteg életminőségének javítása. A szakorvos a társbetegségeket és az egyéb tényezőket nem, életkor, betegség súlyossága, stb.

Az utóbbi idők felfedezése a biológiai terápia, amelynek révén a csont- és ízületkárosodás gátolható. A biológiai terápia formája lehet ön injekciózás otthon vagy kórházi infúziós kezelés. A kezelést a társadalombiztosító teljes mértékben támogatja, de csak az ország kijelölt reumatológiai centrumaiban hozzá férhető. Centrumok listája:.